PAROHIA ORTODOXĂ ŞANT
PAROHIA ORTODOXĂ ŞANT
Această localitate este aşezată la poalele Munţilor Rodnei,cei mai înalţi şi mai semnificativi din Carpaţii Răsăriteni.Comuna este amplasată într-o microdepresiune montană,formată dintr-un ansamblu de lunci şi terase ale Someşului Mare,cu casele înşirate de-a lungul acestui râu,care se plasează,ca mărime,al treilea din Transilvania.În centrul satului se întâlnesc cei doi afluenţi diametral opuşi,Cobăşelul şi Cârţibavul,care împreuna cu râul în care se varsă,formează o „cruce ancestrală”.
Comuna Şanţ este prima din salba de comune de pe Valea Someşului Mare şi în graniţă cu Moldova lui Ştefan cel Mare si Sfânt de la 1775.
Numele localităţii Şanţ a urmat evenimentelor istorice de sub stapânirea austro-ungară.În acest loc era „ şanţul” unde se lua vamă la graniţa dintre Moldova şi Transilvania.
În anul 1776 Împaratul Iosif al II-lea a donat puţinilor credincioşi care îşi aveau originea la Rodna Veche,o capela unde se oficia slujba pentru soldaţii grăniceri,apoi s-a donat credincioşIlor,iar primul preot care a slujit această comunitate a fost Vasile Moisil.
În anul 1834 s-a construit o biserică nouă ,iar cea veche a fost demolată.Crescând numărul credincioşilor s-a construit biserica cea nouă între anii 1903-1906 sub purtarea de grijă a preotului Pmfil Grapini cu hramul „Sf.Ap.Petru şi Pavel”.
Biserica are o arhitectura unică creată,în formă de navă,de renumitul arhitect austriac Rudolf Adolf şi cu un iconostas de o valoare inestimabilă realizat de celebrul pictor Octavian Şmighelschi din Alba-Iulia şi sculptat de Vogel Iosif din Sighişoara.Are trei clopote,iar în turnul mare un ceas.
Biserica a fost sfinţită la data de 29 iunie 1906 de către delegaţia episcopului dr.Szabo Ioan.
Numele preoţilor slujitori dinaintea preotului actual:
-Pr.Gavrilă Pop 1940-1948
-Pr.Ilie Petri 1949-1959
-Pr.Ioan Buta 1960-1983
-Pr Ioan Grapini 1984-2020
-Pr.Vasile Ureche 2020-prezent
În decursul anilor biserica a trecut prin ample lucrări de renovare şi consolidare atât la interior cât şi la exterior.
În anul 1990-1991 s-au facut lucrări de reparaţii la pereţii exteriori,astfel că la data de 12 iulie 1992,biserica a fost resfinţită de către P.S.Irineu Pop Bistriţeanul,protopop Ioan Dâmbu ,preot paroh Ioan Grapini.
Între anii 2007-2020 s-au desfăşurat lucrări de reparaţii capitale şi pictură prin strădania preoţilor Ioan Grapini şi Vasile Ureche,cu contributia Consiliului Local si a Primăriei,cu bunăvoinţa şi dăruirea primarilor Cornel Moisil şi Ioan Szabo,dar şi prin jertfa vrednicilor credincioşi ai parohiei Şanţ:
-Începând cu anul 2007 s-a înlocuit pardoseala şi s-a padimentat cu marmură,s-a introdus încălzirea centrală şi s-a dotat cu strane.
– S-a curăţat,conservat şi tratat iconostasul.
– La exterior s-au facut lucrări de drenaj în jurul bisericii.
– S-a înlocuit învelitoarea de pe Sfânta Biserică cu tablă de cupru
-În cinstea eroilor din primul şi al doilea război mondial s-a ridicat un monument
-Între anii 2015-2020 s-a executat pictura în tehnica fresca de către Maestrul Damian Tuluc şi copiii săi Daniel şi Lucian.
În toamna lui 2021 tot sub păstorirea preotului Vasile Ureche s-a construit noua casă parohială care nădăjduim că se va termina în viitorul apropiat.
Din patrimoniul cltural-naţional,biserica deţine icoane precum: „Sfinţii Evanghelişti”,iconostasul cu icoane pictate pe lemn şi pânză în ulei de pictorul Octavian Şmighelschi; „Epitaful” pictat de Nicolae Popescu în anul 1874 la Roma.
Parohia Ortodoxă Şanţ are un număr de peste 600 de familii creştin-ortodoxe.În această vatră românească de la izvoarele Someşului întâlnim oameni care pe lânga credinţa statornică şi trăirea duhovnicească susţin parohia în toate activităţile ei.
Solidaritatea şi spiritul practic al enoriaşilor s-au văzut încă de la înfiinţarea parohiei.De atunci şi până astăzi,vrednicii credincioşi găsesc în biserica lor un loc unde ,pe lânga asistenţa religioasă,primesc şi alte beneficii:activităţi culturale şi misionare,activităţi sociale şi filantropice.
Pentru tot ceea ce facem,dăm slava Lui Dumnezeu si slujire aproapelui!
DATE BIOGRAFICE ALE PREOTULUI URECHE VASILE
Numele si prenumele:Ureche Vasile
Data nasterii:31.03.1981
Scoli absolvite si anul absolvirii:Seminarul Teologic Ortodox-2000
Facultatea de Teologie Ortodoxa -2004
Data hirotonoiei:26.09.2010,de catre P.S.Irineu Bistriteanul
Parohii ocupate si perioada:Parohia Valea-Mare,Protopopiatul Nasaud,2010-2020
Parohia Sant,Protopopiatul Nasaud,2020 pana in prezent
Grade profesionale:definitivat,anul 2010Gradul II,anul 2015
Distinctii-iconom -2017
-iconom stavrofor 20022
Adresa personala:localitatea Sant,str Principala,nr 644,judetul Bistrita-Nasaud
Telefon:0762 282 905