PAROHIA ORTODOXĂ LESU II
PAROHIA ORTODOXĂ LEȘU II
PAROHIA
Comuna Leşu este situată în partea estică a judeţului Bistriţa-Năsăud, pe valea cu acelaşi nume, un afluent de stânga al Văii Ilva, care se varsă în Someşul Mare. Hotarul comunei se întinde de la nord la sud pe o distanţă de circa opt Km., iar de la răsărit spre apus pe o distanţă de peste douăzeci Km.
Faptul că parohia era întinsă pe o astfel de suprafaţă, credincioşii având de străbătut mulţi kilometrii pe jos pentru a ajunge la biserică, a dus la ideea construirii unei noi biserici, în partea de sus a satului ( aproximativ la cinci km. de biserica din centrul comunei ).
BISERICA
În anul 1994, prin donaţia familiei Dănilă şi Maria Zăgrean, s-a obţinut un teren în «Gura Ierboşelei». Lucrările au demarat în primavara acelui an. Biserica a fost ridicată pe o temelie de piatră zidită, cu pereţi din lemn şi a fost acoperită cu tablă. Lucrările au fost efectuate de meşteri locali sub îndrumarea preotului Mircea Suciu. A fost construită in stil bizantin, în formă de cruce, având următoarele dimensiuni : lungimea 15 m , lăţimea navei 6 m , iar absida navei de 9 m . Datorită lipsei de fonduri şi a faptului că lemnul folosit la construcţie trebuia să se usuce, lucrările au fost sistate o perioadă de timp.
La cererea preotului Mircea Suciu, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului dispune numirea preotului Ioan Mugurel Urian, la data de 15 octombrie 1997, în Parohia Leşu II nou înfiinţată. Sub coordonarea noului preot instalat au continuat lucrările de finisaj interior şi exterior, urmate de pictura interioară, executată în tehnica «tempera» de pictorii Emilian Nicula din Cluj şi Horea Indolean din Gherla. Iconostasul şi mobilierul din biserică au fost confecţionate din lemn de fag şi sculptate de meşterul local Ion Bîgiu a lui Emil. În data de 1 ianuarie 1999 se săvârşeşte prima Sfântă Liturghie în biserica nouă, având cel dintâi slujitor pe preotul Ioan Mugurel Urian, absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca , promoţia 1998. Tot la această dată are loc şi separarea administrativă a celor două parohii ortodoxe din Leşu, teritoriul lor fiind delimitat de pârâul Blidarului.
La data de 25 iunie 2000, biserica cu hramul «Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul» a fost târnosită de Preasfinţitul Episcop Irineu Pop Bistriţeanul înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Tot sub coordonarea preotului paroh Ioan Mugurel Urian a fost ridicată în anul 2005 şi casa parohială pe o parcelă de teren donată de credincioşii Mihăilă şi Leontina Borgovan.
În anul 2011, în urma concursului organizat de către Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, preotul Ioan Mugurel Urian este transferat la Parohia Unirea, Protopopiatul Bistriţa iar la cârma Parohiei Leşu II este instalat preotul Ioan Mihăilă.
În anul 2016, sub coordonarea preotului paroh Ioan Mihăilă, a început un amplu proces de renovare a locaşului de cult. S-a schimbat forma acoperişului, a fost înlocuită vechea învelitoare cu una nouă din tablă de tip lisă iar pe cele patru turnuri au fost montate cruci noi din metal. Pereţii exteriori au fost îmbrăcaţi în tencuială decorativă iar soclul şi scările de acces în biserică au fost placate cu piatră de tip granit.La intrarea în biserică a fost montată o uşă sculptată din lemn de tei.
Lucrările au fost realizate de meşteri locali şi s-au efectuat după un proiect redactat de arhitectul Octavian Făgărăşan din Bistriţa.
Toate aceste realizări au fost posibile datorită contribuţiei şi strădaniei bunilor credincioşi ai parohiei şi cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Leşu.
PREOŢII SLUJITORI
Primul preot slujitor al Parohiei Leşu II a fost Ioan Mugurel Urian. S-a născut în anul 1973 în localitatea Gherla, jud. Cluj, din părinţii Ioan şi Lucia-Nicoleta.
A urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, promoţia 1998. A slujit în Parohia Leşu II în perioada octombrie 1997 – iulie 2011.
După plecarea preotului Ioan Mugurel Urian, în august 2011 este numit în Parohia Leşu II preotul Ioan Mihăilă. S-a născut în anul 1979 în localitatea Feldru, jud. Bistriţa-Năsăud, din părinţii Ioan şi Măriuca.
A urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca – promoţia 2004 şi cursurile de studii master din cadrul aceleiaşi facultăţi.
În Parohia Ortodoxă Leşu II vieţuiesc 821 de credincioşi.
CONTACT
Preot paroh Ioan Mihăilă
Telefon 0749198015
e-mail: preot.ioanmihaila@yahoo.com