PAROHIA ORTODOXĂ COŞBUC
PAROHIA ORTODOXĂ COŞBUC
Numele parohiei: Parohia Coşbuc
Adresa: loc. COŞBUC, str. Principală, nr. 141
Nr. Tel 0751934014, 0263368072
Biserică de zid din piatră şi cărămidă.
Hramul : “ Sf. Cuv. Parascheva ”
Anul construcţiei : 1901
Casa Parohială: Da. Din cărămidă, construită în 2005/ 2006 , prin truda enoriaşilor şi cu un important sprijin financiar venit din partea domnului Pavel Sângeorzan.
Istoricul parohiei şi al bisericii
Parohia Coşbuc funcţionează ca entitate eclesială sub jurisdicţia protopopiatului Năsăud , a Arhiepiscopiei Vadului , Feleacului şi Clujului şi a Mitropoliei Clujului , Maramureşului şi Sălajului, în comuna Coşbuc. Localitatea Coşbuc este atestată documentar în anul 1475 într-un decret al regelui Matei Corvin. După unii însă ea pare a fi mai veche deoarece există o menţiune prin care se precizează că la sfârşitul veacului al XIV şi începutul celui de-al XV- lea exista o mănăstire pe malul râului Sălăuţa, între localitaţile Telciu şi Hardau (Vezi Istoria Romaniei, Compendiu, Bucureşti 1971, Harta nr. 7).
Localitatea a purtat şi alte denumiri: Hărdau/ 1475, Hordo/ 1523, Ordo/ 1547, Hordomezeu/ 1616, Hordouani / 1691, Hordoul/ 1723, Hordău/ 1763, Hordou/ 1854, şi din 1924 poartă numele poetului Coşbuc.
În 1739 Hordoul este menţionat într- un document ( un decret de hotărnicie între Năsăud, Salva şi Hordou ). În 1760 Guvernul Transilvaniei emite o sentinţă prin care se eliberează mai multe comune, între care şi Hordoul , din dependenţa faţă de cetatea Bistriţa, devenind liber. Hordoul este încorporat la 1763 în regimentul al II- lea de graniţă al Imperiului austriac, din districtul Năsăudului. În acest regiment al “ Sumanelor negre ” a luptat şi Ionică Coşbuc 1741- 1844, strămoş al poetului George Coşbuc ( regimentul a luptat împotriva lui Napoleon Bonaparte la Arcole ).
În satul acesta se naşte la 20 septembrie 1866, George Coşbuc, cel de- al optulea fiu al familiei preotului Sebastian şi Maria Coşbuc.
Pe locul Bisericii de zid existente azi a funcţionat una mai veche, din lemn, cu acelaşi hram. În vechea biserică de lemn au slujit ca preoţi strămoşii poetului: Atanasie, protopop al Năsăudului 1763, Chiril, Ioan, Eremia, Cifor, Nelivaico, Casian, Ilarion , Anton şi Sebastian , tatăl poetului, toţi preoti din tată în fiu. ( Vezi Oct. C. Tăsloanul în ,, Informaţii literare şi culturale ” , Sibiu, 1910, pag. 38- 43). În curtea bisericii se află un mic cimitir unde îşi dorm somnul de veci părinţii poetului, Sebastian si Maria, bunicul Anton Coşbuc, precum şi nepotul de frate al poetului, Pr. George Coşbuc. Biserica actuală cu hramul Sf. Cuv. Parascheva, a fost ridicată în anul 1901 prin râvna şi dragostea faţă de Dumnezeu şi popor a harnicului preot Sebastian Coşbuc ajutat de enoriaşii săi . Biserica este clădită din piatră şi din cărămidă, acoperişul fiind din tablă zincată.Construcţia în sine e opera meşterului Ştefan Mureşan din Bistriţa, executant integral al lucrării . Biserica are forma de navă cu un singur turn frontal care serveşte ca turn clopotniţă. Pictura altarului a fost executată de Ştefan Romicher din Aldorf, într- o manieră realistă, în anul 1900.
O contribuţie esenţială în ridicarea bisericii a avut domnul Tănase Iacob, enoriaş al parohiei. Acesta a donat atunci suma de 6000 de coroane pentru ridicarea bisericii, care, la un moment dat, ajunsese în incapacitatea continuării lucrărilor din cauza lipsei banilor. Drept răsplată credincioşii, i-au pus un tablou votiv al susnumitului la loc de cinste în biserică.
Biserica a fost renovată în exterior în anul 1938. În anul 1965 s-au făcut reparaţii interioare şi exterioare, adăugându-se gardul de fier în jurul Bisericii, fiind sfinţită în anul 1966 de către I.PS.Teofil Herineanu. Între anii 1973- 1974 s-a reparat exteriorul bisericii, preot fiind Nan Dumitru.
Începând cu anul 1983, sub îndrumarea pr. Semerean David s-au efectuat lucrări de amploare precum urmează: s-a înlocuit acoperişul de tablă zincată, s-a dat jos tencuiala exterioară şi interioară pregătindu-se pereţii pentru pictura în tehnica frescă. Biserica a fost pictată de preoţii Ştefan Teodor şi Tistu Victor, iar resfinţirea a avut loc în data de 27 august 1989, fiind oficiată de către I.P.S Teofil Herineanu înconjurat de un un sobor de preoţi şi un mare număr de credincioşi.
Pe raza administrativă a parohiei se află şi casa memorială George Coşbuc, fosta casă parohială a întregului neam de sacerdoţi din familia Coşbuc. Aici poetul s-a născut, a copilărit, iar satul i-a rămas pentru tot restul vieţii un etern remember şi izvor de creaţie poetică.
Menţionăm că parohia nu are obiecte de patrimoniu. Privitor la profilul actual al parohiei nădăjduim într-o renaştere duhovnicească, culturală, misionară şi social- filantropică. La data de 21 noiembrie 2012, de sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, în parohia Coşbuc a fost numit un nou preot. Liturghia de instalare în parohie a fost oficiată de Părintele Protopop al Năsăudului, Ioan Dâmbu, înconjurat de un sobor de preoţi.
Din punct de vedere cultural în anul 2012 s-a iniţiat festivalul de colinde ,, Colindul sfânt şi bun ”. Ediţia I a festivalului, s-a bucurat de o foarte bună receptivitate şi a constituit o încercare reuşită de reînviere a frumoaselor obiceiuri colinde şi tradiţii româneşti de pe valea Someşului şi a Sălăuţei. Evenimentul s-a desfăşurat cu binecuvântarea şi participarea Înaltpreasfinţitului Părinte, Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei Andreicuţ, care a împărţit daruri colindătorilor. Evenimentul a fost rodul colaborării dintre parohia şi primăria Coşbuc şi a Centrului Judeţean de Cultură Bistriţa- Năsăud. La eveniment au participat în calitate de invitaţi, interpreţi precum : Alexandru Pugna, Anuţa Motofelea, Alina şi Genuca Ceuca, Virginia Linul, Lucia Todoran şi numeroase grupuri de colindători din Coşbuc, Zagra, Salva şi Leordina ( Maramureş).
Câteva elemente legate de profilul actual al parohiei
Potrivit ultimului recensământ din 2011, comuna Coşbuc are următoarea configuraţie confesională : Baptişti 5, Milenişti 5, Greco- catolici 1, Penticostali 132, Ortodocşi declaraţi 1330 suflete.
Date biografice ale preotului
Numele şi prenumele: Morariu Iuliu Ovidiu
Data naşterii: 8 iulie 1985
Şcoli absolvite şi anul absolvirii: – Studii aprofundate de Definitivat /Sibiu septembrie 2012.
– Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, anul 2008.
– Seminarul Teologic Liceal Ortodox Sfântul Iosif Mărturisitorul din Maramureş, Baia- Mare, anul 2004.
Data hirotoniei: – Diacon: 13 mai 2007, Gârbova de Sebeş, jud. Alba.
– Preot: 17 mai 2007, Mănăstirea Răzoare , jud. Mureş.
Parohii deservite : – Băgaciu, jud. Mureş, 1 iunie 2007 – 30 noiembrie 2007.
– Vişinelu, jud. Mureş, 1 decembrie 2007 – 30 noiembrie 2012.
– Coşbuc, jud. Bistriţa- Năsăud, 1 decembrie 2012 până în prezent.
Grade profesionale: Definitivat.
Distincţii primite: niciuna.
Adresa personală: Comuna Coşbuc, nr. 367, jud. Bistrita- Năsăud.
Telefon: 0751934014.
Email: ioa_nico@yahoo.com