PAROHIA ORTODOXĂ FELDRU II
PAROHIA ORTODOXĂ FELDRU II
LOCALITATEA FELDRU NR.369 JUDEȚUL BISTRIȚA – NĂSĂUD
Nr. telefon: 0263374087, 0740276597
Biserica din zid de cărămidă
Hramul: Sfinții Trei Ierarhi și Sfânta Treime
Anul construcției: 1995 – 2000
Preot paroh: Toader Grigore
ISTORICUL PAROHIEI ȘI AL BISERICII
Parohia Ortodoxă Feldru II din Protopopiatul Năsăud a luat ființă în anul 1959 când s-a deschis al doilea post de preot prin venirea părintelui Hărăguș Silviu, sfintele slujbe săvârșindu – se într-o singură biserică.
Întrucât biserica veche a devenit neâncăpătoare s-a construit o nouă biserică de zid compusă din Demisol cu Hramul Sfinții Trei Ierarhi și parter adică biserica mare cu Hramul Sfânta Treime. O componentă a demisolului este biblioteca dotată cu cărți religioase și laice, fondul de carte laic a fost donat de fam. criticului literar Zaharia Sîngeorzan din Feldru(1939 – 2002).
Piatra de temelie s-a pus în primăvara anului 1995 de către P.S. Sa Irineu Bistrițeanul. Biserica a fost proiectată de către arh. Runcan Ioan și ing. Moisil Emanoel din Bistrița și are formă de cruce cu șapte turnuri două în față unul pe naos încadrat de patru mai mici. Are o cupolă centrală pe naos iar pronnaosul este încadrat de jur împrejur cu balcoane în stil arhitectural brâncovenesc.
Biserica a fost ridicat între anii 1995 – 2000 iar între anii 2001- 2009 s-au efectuat lucrări de finisare la exterior, pictura din interior executată în tehnica ,,fresco,, de către pictorii Cârciumaru Magda și Robert din București, montarea iconostasului și mobilierului în lemn de stejar de către meșterul Arsenie Contrantin din Grumăzești – Neamț.
În data de 25 iulie 2010 biserica a fost sființită de către I.P.S. Sa Iosif Arhiepiscopul și Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale și P.S. Sa Vasile Someșanul Episcop – vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Preoții care slujesc în această biserică sunt Toader Grigore și Iliș Ioan prin rotație(slujba se săvârșește în ambele biserici) iar numărul credincioșilor este de 2050 suflete.
Dintre personalitățile remarcabile ale parohiei amintim pe învățătorul Vasile Nașcu care a făcut 3 călătorii la Viena reușind să obțină ,,fonduri grănicerești școlare,, pentru susținerea școlilor românești. De asemenea din rândul acestei comunități s-au ridicat profesori, învățători, ofițeri, ingineri, doctori, avocați, poeți, ziariști iar pentru sufletele credincioșilor preoți și monarhi peste 30 unii profesori de teologie, stareți și starețe de mănăstiri.
În cadrul parohiei se desfășoară activități culturale cu copii: ore de religie, programe religioase, conferințe, excursii la mănăstiri, de asemenea activități filantropice constând în ajutor financiar a familiilor sărace, copii orfani, văduve, cazuri de boală etc. pentru creștinii din sat și din alte localități, colecte de alimente, mancare pentru azile de bătrâni și orfelinate.
Date biografice ale preotului
Toader Grigore
Data nașterii: 27 august 1956 localitatea Florești județul Bistrița – Năsăud
Școli absolvite: Seminarul Teologic Cluj Napoca, promoția 1976
Facultatea de Teologie Sibiu promoția 1981
Data hirotonirii: 4 aprilie 1982 de către P.S. Sa Iustinian Maramureșeanul
Parohii ocupate și perioada: Miceștii de Câmpie aprilie 1982 – noiembrie 1992
Feldru decembrie 1992 – până în prezent.
Grad profesional: I
Distincții: iconom 1987; iconom stavrofor 2010