PAROHIA ORTODOXĂ TĂRPIU
PAROHIA ORTODOXĂ TĂRPIU
Numele Parohiei: Parohia Ortodoxă Română Tărpiu.
Adresa: Loc.Tărpiu,nr. 262-263.,com.Dumitra,jud.Bistriţa-Năsăud
Telefon: 0721308435.
Adresă de internet:
Biserică de: zid.
Hramu l: Sfintul Mare Mucenic Gheorghe
Anul construirii bisericii: 1504
Casă parohială: da
Activităţi sociale: program de ajutorare a persoanelor nevoiaşe ( medicamente, hrană,colecte.)
Preot paroh: Rus Gheorghe.
Preot slujitor: nu.
Istoricul parohiei si al bisericii.
1. Numele parohiei şi al filiei: Parohia Ortodoxă Română Tărpiu.
2. Protopopiatul: Năsăud.
3. Biserica: Sfântul Mare Muc.Gheorghe.
4. Data punerii pietrei de temelie: perioada gotică târzie, sfârşitul sec.XV.
5. Proiectul ei şi elementele particulare de arhitectură: Biserică fortificată de tip sală, înconjurată odinioară de o incintă, păstrată doar parţial,având turnul porţii pe latura nordică.Locaşul din piatră este format din navă şi cor lung,absidă poligonală,sacristie alipită dinspre nord.Faţadele bisericii sunt articulate cu contraforturi în trei trepte dispuse câte trei pe faţadele sudică şi nordică, unul pe zidul nordic al corului, respectiv patru pe colţurile absidei.Turnul care îndeplinea în acelaşi timp şi funcţia de clopotniţă,se înalţă pe un plan pătrat,şi este prevăzut cu o poartă semicirculară,respectiv cu una pietonală, cu ancadramentul încheiat în arc frânt.Biserica reflectă convieţuirea tradiţiilor artistice gotice cu soluţiile moderne renascentiste.Acest fenomen reflectă gusturile parohilor care, se pare că făceau parte cu toţii din cercul umanist de la Alba Iulia de la inceputul sec. XVI.
Este unul dintre cele mai importante monumente gotice târzii din zona Bistriţei.
6. Pictura: Peretele nordic al navei păstrează fragmente de frescă de la începutul sec.XVI, care reprezintă Judecata din Urmă.
7.Date despre interior:Interiorul bisericii a fost renovat în întregime în perioada 1991-2000, corul e acoperit cu o boltă în cruce pe ogive, pe peretele său nordic se află un tabernacol gotic târziu cu relief reprezentându-L pe Iisus arătându-Şi rănile. Nava,alcătuită din două travee egale marcate de doi pilaştri masivi, este acoperită cu bolţi stelate.Pe latura vestica are o tribună rezemată pe stâlpi octogonali.Se remarca în navă un amvon de piatră,varianta simplificată a celui din Biertan din 1524. Biserica este luminată de cinci ferestre de factură gotică,îngrijit lucrate şi decorate. Corul e luminat de o a şasea fereastră, mai scundă. Câteva detalii probează şi influenţele Renaşterii la biserica din Tărpiu.
Iconostasul a fost realizat din lemn de tei în anul 2000 de către meşterul Guşe Ilie şi fiii săi din localitatea Rodna,donat de domnul Johann Barth din Germania, în amintirea soţiei sale, şi pictat de pictorul Astalâş Simion din Localitatea Blajenii de Jos.
8. Data sfinţirii bisericii şi ierarhul care a sfinţit-o: 30 august 2000, P.S. Vasile Someşanul.
9. Numele preoţilor slujitori dinaintea preotului actual:Ilie Dionisie Brujul, Ioan
Pop, Mihali Ioan, Moldovan Dumitru, Vasile Mureşan, Radu Emil, Rus Ioan.
10. Date particulare din viaţa parohiei:Până în anul 1944 localitatea a fost locuită în majoritate de saşi,existând doar 30 de familii de români,păstoriţi de pr. Vasile Bălan, ca filie a Parohiei Blăjenii de Sus. În anul 1930, trece ca filie la Parohia Blăjenii de Jos. În anul 1946, după plecarea saşilor,s-au stabilit în locul lor 49 de familii de români. Prin străduinţa protopopului de Bistriţa Victor Mureşan,în anul 1947 se înfiinţează Parohia Ortodoxă Română Tărpiu. În anul 1977, Biserica Evanghelică Bistriţa a oferit cultului ortodox în mod gratuit cu titlu de donaţie Biserica Evanghelică monument istoric, renovată între anii 1991-2000 de către Ministerul Culturii şi Cultelor. Pînă la sfinţirea ei, serviciile religioase s-au săvârşit în capela amenajată de vrednicul preot Rus Ioan în casa parohială şi sfinţită la data de 2 septembrie 1984 de către Arhiepiscopul Teofil Herineanul.
11. Obiecte de patrimoniu: nu există.
12.Câteva elemente legate de profilul actual al parohiei:
Număr de credincioşi: 440
Activităţi culturale şi misionare: Hramul Bisericii, concert de colinde, pelerinaje.
Activităţi sociale şi filantropice: colecte: F.C.M., S.F.O.R., Cutia Milei,etc.
Datele biografice ale Preotului
Numele şi prenumele: Rus Gheorghe.
Data naşterii: 18 februarie 1980.
Şcoli absolvite şi anul absolvirii :
-Seminarul Teologic Ortodox Cluj-Napoca,1999
– Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca, 2003
Data hirotoniei: 9 noiembrie 2003.
Parohii ocupate şi perioada: Tărpiu, 2003- prezent.
Grade profesionale: definitivat, grad II.
Distincţii primite:
Adresa personală: Str. Principală, nr. 262-263, Tărpiu, com.Dumitra,Jud B-N.
Telefon: 0721308435
e-mail:danedidirus@yahoo.com