PAROHIA ORTODOXĂ POIANA ILVEI
Parohia Ortodoxă Poiana Ilvei
Istoricul Parohiei
Parohia ortodoxă Poiana Ilvei ca şi satul Poiana Ilvei au aparţinut în perioada medievală localităţii Maieru. Aşezată pe Valea Ilvei, afluent stâng al Someşului Mare, era cu adevărat o poiană, Poiana de peste deal, unde locuitori ai Maerului, au ridicat gospodării, iniţial sezoniere, pentru ca unii după un timp să rămână statornici aici şi să se nască un sat. Satul şi parohia s-au desprins în unităţi independente în deceniul al şaptelea al secolului al XVIII-lea cu ocazia reorganizării Văii Rodnei după înfiinţarea Regimentului II român de graniţă când, satul a fost numit Sâniosif în onoarea fiului împărătesei Maria Tereza, Iosif al II – lea , nume folosit oficial până după 1918. Înainte de actuala biserică memoria satului păstrează amintirea a trei biserici de lemn:
-O mănăstire ortodoxă construită înainte de 1700 care in urma frământărilor religioase din secolul XVIII este părăsită de călugări şi devine biserică de sat administrată de parohia Maieru. Aşezată pe actuala Vale a Popii, bisericuţa a dispărut în urma unor inundaţii şi alunecări de teren;
-O biserică de lemn construită la începutul secolului al XVIII – lea pe Poderei lângă pârâul Stupinii a fost doborâtă înainte de anul 1760 de un vânt;
-O biserică de lemn construită în actualul cimitir mare între anii 1762-1774 cu hramul Sfânta Cuvioasa Paraschiva. Biserica a fost demolată în anul 1904, după ridicarea noii biserici, şi dusă în localitatea Ţentea. Se mai păstrează masa din piatră a altarului cu inscripţia „1762 Pomana lui Ştefan”.
Actuala biserică cu hramul Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, a fost ridicată între anii 1900-1903. Biserica a fost ridicată prin strădania preotului Ştefan Buzilă după planurile şi sub îndrumarea inginerului Andrei Mazanec (profesor de desen la Năsăud) şi a arhitectului Zotich.
Biserica este zidită din piatră şi cărămidă, bolta din cărămidă. Biserica are lungimea de 30 metri, lăţimea de 10 m, şi înălţimea zidurilor de 10m(pe exterior), înălţimea turnului de aproape 30m. Şarpanta acoperişului din lemn. Iniţial a fost acoperită cu ţiglă, acum este cu tablă.
Biserica are formă de navă, orientată cu altarul spre Răsărit şi turnul la Apus. În partea nordică a altarului este alipită o cameră de 3,60/3,60 m. Cu ocazia reparaţiilor din 1999 s-au adăugat la intrările în biserică, dinspre Sud şi Vest, două pridvoraşe. Iconostasul iniţial a fost opera pictorului Octavian Smigelschi Deoarece a fost foarte atacat de cari, s-a înlocuit cu un iconostas nou sculptat în lemn de stejar de meşterul Guşă Ilie din Rodna(1998-1999). În partea de apus este un balcon-cor.
Ca stil biserica aparţine aşa zisului „baoroc de provincie”, un stil central-european(o reverberaţie austriacă a vechiului baroc) în care s-a construit şi în Transilvania până la începutul secolului XX. În Valea Rodnei acest stil a ajuns în a doua jumătate a secolului XIX. Parohiile de aici au înlocuit vechile bisericuţe de lemn, cu biserici de zid, în acest stil, fără însă a avea bogăţia decoraţiilor specifice barocului.. Biserica este zidită pe piloni uniţi prin arcuri pe care se sprijină bolţile. Bolţile au ogive de inspiraţie gotică. Gemurile sunt mari, biserica este luminoasă.
În timpul păstoririi preotului Stelian Aurel Părăscan biserica a fost reparată : exterior, acoperişul şi interiorul, şi apoi a fost pictată de pictorul Gheorghe Croitor, ajutat de Daniel Chira, Daniel Florescu şi C-tin Săhlean, în anii 2000-2002 în tehnica tempera grasă.
Biserica a fost sfinţită în 28 august 1903 de către o delegaţie a episcopiei Gherla în frunte cu canonicul dr. Octavian Domide şi vicarul .Ciril Deac.
Biserica a fost resfinţită, după ample lucrări de reparaţii şi după pictarea ei, de P.S. Episcop-vicar Dr. Irineu Pop Bistriţeanu la7 iulie 2002.
Preoţi cunoscuţi cu numele sunt din a doua jumătate a sec. al XVIII- lea: Alexa Creţu, Grigoraş Creţu, Petre Ţăranu, Petrea Ureche, Gavrilă Candale, Iacob Candale, Ştefan Buzilă, Traian Buzilă, Ioan Ilieş, Ioan Pugna, Stelian Aurel Părăscan şi Leon Pop.
Acum parohia are un număr de 1360 de credincioşi. Tinerii de şcoală generală participă în fiecare an la un Festival de datini de Crăciun organizat pe Valea Ilvei precum şi la Concertul de colinde de la Colegiul Naţional George Coşbuc din Năsăud. Credincioşii parohiei au susţinut, cu donaţii în bani, alimente şi muncă voluntară, ridicarea mănăstirilor din apropiere: Ilva Mare, Rebra, Salva, şi s-au implicat în numeroase colecte pentru sinistraţi şi bolnavi. O caracteristică a satului este respectul pentru şcoală. Poiana are, raportat la populaţie , cel mai mare număr de fii ai satului plecaţi la studii.
Date biografice ale preotului.
Leon Pop
Născut la 10 octombrie 1952 în Poiana Ilvei. Studii: Liceul teoretic Năsăud 1967-1971, Facultatea de Teologie Sibiu 1971-1975. Hirotonit la 18 iulie 1976.
Parohii: Parva 1 Sept. 1976 – 1 nov. I977; Rodna 1 nov. 1977 – 1 nov. 1990; Nasăud 1 nov, 1990 – 1 sept. 2009; Poiana Ilvei 1 sept2009 … .
Grade profesionale: definitivat – 1986; gradul II -2oo5; gradul I – 2oo8.
Din 1990 predau religie la Colegiul Naţional George Coşbuc din Năsăud.
Distincţii: iconom -1989; iconom stavrofor – 1993; Cruce patriarhală- 1993