PAROHIA ORTODOXĂ CHIUZA
PAROHIA ORTODOXĂ CHIUZA
Numele parohiei: PAROHIA ORTODOXA ROMÂNA CHIUZA
Adresa: Localitatea Chiuza, Cod postal: 427060, judetul Bistrita-Nasaud
Telefon: 0263.346.028
Hramul: Cuvioasa Parschiva
Anul construirii bisericii: 1877-1882
Casa parohiala: Da
Activitati sociale: – Desfasurarea unor programe pentru solutionarea diverselor probleme alea comunitatii, precum si implicarea bisericii în activitati scolare, activitati de asistenta sociala si filantropie.
Preot paroh: MURESAN MAFTEI
ISTORICUL PAROHIEI ŞI AL BISERICII
Parohia Chiuza aparţine de Protopopiatul Năsăud şi este situată pe partea dreaptă a Someşului Mare. Se învecinează la nord cu satul Mireş, la est cu satul Piatra, la sud cu Someşul Mare, iar la vest cu satul Săsarm. Băile de sare care au existat pe locul actualului „tău” (lac), confirmă existenţa comunităţii, încă din epoca romană. În “Monografia de la Kádár József”, vol IV, tiparită la Dej, în anul 1901, reiese că satul Chiuza este atestat documentar în jurul anului 1300.
Biserica ortodoxă din Chiuza, cu hramul “Cuvioasa Paraschiva” a fost zidită între anii 1877-1882 cu ajutorul credincioşilor la care s-a adăugat şi un ajutor în bani de proprietarul Földvary şi ginerele său Nemeş. Lucrarea a fost executată de meşterul Zöttich din Dindeleag , după cum reiese din Contractul aprobat cu Nr. 2189 în şedinţa ţinută de Consistoriu din Gherla în 10 iunie 1876 de către Episcopul Pavel. Biserica s-a ridicat pe locul bisericii vechi de lemn care a fost demolată, iar lemnul a fost vândut fătului Mesaroş Grigorie.
Piatra de temelie a Bisericii Ortodoxe din Chiuza s-a pus în data de 1 mai 1976 sub pastoraţia preotului Mureşan Ioan (1838-1881) din Cociu. Biserica a fost binecuvântată la 19 noiembrie 1882 de protopopul Ioan Olteanu din tractul Ciceu-Cristur. Catapeteasma (pictură imprimată pe pânză) cu icoanele s-au executat între anii 1894-1896 de către meşterii: Şchuster şi Braica Blach din Polonia.
Prima pictură interioară s-a făcut între anii 1924-1927 sub îndrumarea preotului paroh Valeriu Rebreanu din Chiuza. Aici s-a născut învăţătorul Vasile Rebreanu, tatăl scriitorului Liviu Rebreanu. Acesta venea cu prietenul său George Coşbuc, acasă la Chiuza.
Pictura bisericii a început să se deterioreze şi a fost refăcută total în anul 1976 prin stăruinţa preotului paroh Gheorghe Dumitrescu şi a Consiliului parohial.
Sfinţirea bisericii s-a facut la 17 septembrie 1967 de Presfinţitul Episcop Teofil Herineanul al Clujului, insoţit de un sobor de preoţi în frunte cu protopopul Nasăudului Peter Adrian, în prezenţa credincioşilor.
Actualul preot, Mureşan Maftei, păstoreşte din anul 1974 această parohie. Prin străduinţa dânsului şi a comunităţii de aici, în anul 1976 s-a construit la Chiuza o casă parohială. Biserica a suportat mai multe reparaţii la nivel de construcţie, cât şi la nivelul picturii. Între anii 1995-1996 pictura a fost refacută total în tehnica tempera grasă. Lucrarea a fost executată de pictorul Mirică Ioan. Biserica a fost resfinţită în data de 5 octombrie 1997 de Preasfinţitul Episcop Vicar Irineu Bistriţeanul. La sfinţire a participat un sobor numeros de preoţi, conduşi de Protopopul Nasaudului Ioan Dâmbu, în prezenţa unui număr mare de credincioşi din localitate şi împrejurimi. Biserica deţine în patrimoniul un potir suflat în aur (donat după terminarea primului război mondial de maiorul Marţian) şi 12 icoane pictate pe pânză.
Preotul Mureşan Maftei a încercat de-a lungul timpul să se implice în viaţa comunităţii. Acesta a iniţiat diverse programe filantropice şi de ajutorare a persoanelor aflate în dificultăţi; păstrează un dialog premanent cu activitatea şcolară iniţiind concerte de colinde şi numeroase vizite ale elevilor la biserica impreună cu profesorul de religie; a organizat diferite perelinaje şi alte activităţi cu caracter religios. Comunitatea poate solicita în permanenţă ajutorului preotului.
DATE BIOGRAFICE ALE PREOTULUI
Numele şi prenumele: MUREŞAN MAFTEI
Data naşterii: 21 noiembrie 1951
Şcoli absolvite şi anul absolvirii: Liceul teoretic nr.2 Năsăud – 1970
Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu – 1974
Data hirotoniei: 29 noiembrie 1974
Parohii ocupate şi perioada: Parohia Ortodoxă Chiuza, 1974- prezent
Grade profesionale: gradul 2
Distincţii primite: Iconom stavrofor – 1997
Adresa personală: Chiuza, str. Bisericii, nr. 138, cod poştal: 427060, judeţul Bistriţa-Năsăud
Telefon: 0263.346.028