Măn. Sf. Ap. Petru şi Pavel Rebra – Parva
Scurt istoric – Măn. Sf. Ap. Petru şi Pavel Rebra – Parva
Pe o frumoasă colină de pe valea râului Rebra, la 15 km de orașul Năsăud, între hotarele comunelor Rebra și Parva, exista cu sute de ani în urmă o veche mănăstire ortodoxă de călugări, datând dinaintea anului 1500. La începutul secolului XX se mai puteau vedea pe hotarul dintre localitățile Rebra și Parva din județul Bistrița –Năsăud, urmele unei vechi biserici de lemn, astăzi dispărută, o troiță din lemn care marca locul unde fusese altarul și câțiva brazi care încadraseră bisericușa mănăstirii.
După 1990, credincioșii din zonă au dorit mult reînvierea străvechiului lăcaș monahal de rugăciune, dovedind că și-au păstratdragostea de Dumnezeu și respectul față de Biserică și monahism, dar și amintirea plină de evlavie a istoriei vechiului lăcaș.
Când în vara anului 1993, părintele Paisie și ucenicii lui veneau să zidească mănăstirea nouă, locul îi aștepta neatins și curat, tăranii neîngăduind nici măcar să-și pască vitele în poienile botezate cu toponime sacre: La Fața Crucii, La Piciorul Crucii, La Mănăstire. Venise vremea ca toate cele pierite să prindă din nou viață.
La 21 iulie 1993, cu încurajarea remarcabilului teolog și academician Dumitru Stăniloae, cu acordul părintelui stareț Ioanichie al mănăstirii Turnu din județul Vâlcea și cu acceptul Preasfințitului Episcop Gherasim al Vâlcei, șapte monahi de la mănăstirea Turnu primesc din partea IPS Bartolomeu al Clujului binecuvântarea, astfel întemeiază pe vechea vatră monahală dintre Parva și Rebra, mănăstirea de azi ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Meritul reînființării mănăstirii aparține credincioșilor din comuna Parva împreună cu preotul paroh Remus Gavruș și diacul Timoftei, cât și preotului Teodor Nedelea din Rebra împreună cu credincioșii.
La începerea construcțiilor din mănăstire pe lângă credincioșii din Rebra și Parva au participat și credincioși din toate părțile județului și chiar din localități mai îndepărtate din țară care s-au alăturat, fiecare contribuind câte puțin la edificarea viitoarei mănăstiri.
De pe culmea frumoasă, scăpată pe o vale îngustă în zgomotul somnoros al apei, în mirosul proaspăt de codru și fâneață, într-o liniște sfântă binecuvântată de Dumnezeu, apare măreață și sacră ”Mănăstirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel”. Mănăstirea are hramul la 29 iunie, în cinstea slăviților întemeietori și stâlpi ai Bisericii, Apostolii Petru și Pavel.
În anul 1994 la data de 15 august s-a pus piatra de temelie a bisericii mari de zid a mănăstirii. Pe parcursul mai multor ani de muncă și osteneală atât din partea obștii cât și din partea credincioșilor biserica a fost ridicată, construcția ei fiind terminată în totalitate în anul 2009. În același an 2009 la data de 30 august biserica a fost sfințită (târnosită), de către PS Irineu Pop Bistrițeanul.
În mănăstire au mai fost ridicate și alte construcții cum ar fi: un altar de vară, clopotnița, o casă pentru protocol, două corpuri de chilii pentru monahi, un pangar (magazin bisericesc), un arhondaric pentru pelerini, două săli de mese și alte anexe. Toate acestea întregesc mănăstirea creând un ansamblu mănăstiresc complet, plăcut la vedere, care dă sufletului siguranță și putere duhovnicească.
Mănăstirea ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” reprezintă astăzi un bun model de ora et labora (roagă-te și muncește), o icoană a slăvirii lui Dumnezeu prin slujbele bisericii, prin munca de obște și prin rugăciunea personală.
Astăzi în mănăstire slujesc 8 viețuitori păstoriți de părintele stareț Protosinghel Chiril.
Bunul Dumnezeu să îi binecuvinteze pe toți care au sprijinit și sprijină mănăstirea, pomenindu-i pe fiecare după numele lor în împărăția Lui cea cerească. Amin.
Protos Chiril Zagrean
Părintele stareț Chiril s-a născut la data de 18 februarie 1978 și a intrat în mănăstire la data de 4 iulie 1995. Tunderea în monahism a primit-o în 18 ianuarie 2001 fiind hirotonit preot la data de 11 februarie a aceluiași an 2001. La 1 septembrie 2003 a primit ascultarea de stareț a Mănăstirii ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Rebra – Parva, iar în anul 2005 pe data de 29 iunie a primit distincția de protosinghel.