Păstrarea şi mărturisirea dreptei credinţe, tema Cercului pastoral-misionar Mocod întrunit în Parohia Mititei
În prezenţa protopopului Ţării Năsăudului, pr. Ioan Dâmbu, preoţii din Cercul pastoral-misionar Mocod, coordonaţi de pr. Vasile Dan, s-au întâlnit în Duminica a 23-a după Rusalii în Parohia Mititei din Protopopiatul Năsăud.
Începând cu ora 16.00, în Biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” în prezenţa unui număr mare de credincioşi, soborul de preoţi condus de părintele protopop Ioan Dâmbu, alături de părintele paroh Călin Imbuzan, au săvârşit slujba Vecerniei.
În cuvântul rostit la finalul slujbei, pr. protopop Ioan Dâmbu a vorbit celor prezenţi despre păstrarea şi mărturisirea dreptei credinţe – condiţie pentru mântuire. Protopopul de Năsăud a subliniat că păzirea poruncilor lui Dumnezeu sau participarea la viaţa Bisericii constituie forme concrete de păstrare a dreptei credinţe.
În continuare, părintele paroh Călin Imbuzan a mulţumit tuturor preoţilor prezenţi, iar la final, credincioşii au interpretat pricesne.
Seara duhovnicească din Parohia Mititei se încadrează în activitatea misionară a Cercului preoţesc Mocod, fiind ultima întâlnire a preoţilor din acest Cerc pastoral-misionar pe anul în curs.
Date istorice
Biserica parohială, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din Parohia Mititei, a fost construită între anii 1881-1886 din piatră, în formă de navă, pe locul fostei biserici de lemn. Între anii 1989-1991, biserica a fost pictată la interior în tehnica frescă, tot atunci făcându-se și anumite lucrări pentru consolidarea exteriorului. Drept urmare, la data de 22 august 1993 biserica a fost resfințită de Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, paroh fiind părintele Grigore Fontul.
Din anul 2015 credincioşii din parohia Mititei sunt păstoriţi de pr. Călin Imbuzan, sub coordonarea căruia a fost ridicată o nouă casa parohială în locul celei vechi.