Conferintă preotească de toamnă în Protopopiatul Năsăud
Prima conferință de toamnă a avut loc marți, 22 octombrie, și i-a reunit pe clericii din Protopopiatul Nădăud. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, fiind săvârşit în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Năsăud, în prezența Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
În sala de ședințe a protopopiatului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a prezidat lucrările conferinței, le-a adresat clericilor un cuvânt de învățătură, sfaturi și îndemnuri pastorale.
Invitatul permanent al conferințelor de toamnă din anul acesta, pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a susţinut o prelegere pe tema „Iisus Hristos – Doctorul suprem. O perspectivă a Evangheliei după Ioan”. Acesta le-a vorbit clericilor despre misiunea taumaturgică a Bisericii din perspectivă biblică, precum și despre „Cuvântul dătător de viață”.
„Putem să înţelegem din atitudinea lui Iisus că Biserica trebuie să fie cea care să meargă spre lume, să se apropie de locul suferinţei, oriunde s-ar găsi ea, în lumea săracă sau bogată, în lumea celor tineri sau a celor vârstnici, a celor educaţi sau a celor săraci etc. şi să repereze de acolo, în primul rând, pe cei mai suferinzi şi mai marginalizaţi. (…) Biserica misionară ideală este doar aceea care se îndreaptă spre lume, provocând-o prin întrebările ei, asemenea lui Iisus, şi oferindu-i apoi începutul mântuirii şi al încorporării în ea, prin apa sfinţitoare din Sacramentul Sfântului Botez (cf. Gal. 3, 27). O Biserică, care aşteaptă să vină lumea spre ea, nu este o Biserică misionară”.
În cadrul prelegerii, părintele prof. Stelian Tofană a subliniat că minunea vindecării slăbănogului de la Vitezda este un model ideal de misiune a Bisericii, iar „o parte a misiunii Bisericii trebuie să cadă în sarcina Preoţiei Universale, a tuturor creştinilor”.
„Exponentul misiunii Bisericii, potrivit episodului Vitezda, nu e numai preotul, ca urmaş direct al lui Iisus, ci fiecare creştin. La Vitezda existau «oameni» care făceau misiune, ajutându-i pe cei neputincioşi şi slujindu-i. (…) Vindecarea de la Vitezda devine şi un semn profetic pentru faptul că în noua creaţie a lui Dumnezeu, dobândită prin Întruparea lui Iisus şi actualizată permanent în sacramentele Bisericii, suferinţa şi boala vor fi biruite”, a spus părintele profesor.
În ultima parte a evenimentului, Părintele Protopop Ovidiu Sermeșan a împărtășit preoților noutăți administrative dar și îndemnuri privind activitatea pastorală din parohii.
Conferința face parte din seria de întruniri organizate de două ori pe an în fiecare protopopiat din cadrul Arhiepiscopiei, unde sunt abordate subiecte de interes pentru viața bisericească.