Conferinţa Naţională „Text şi discurs religios”
Conferinţa Naţională „Text şi discurs religios”, aflată la cea de a IX-a ediţie, a debutat astăzi, 10 mai 2018, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei. Întâlnirea de anul acesta se desfăşoară în perioada 10 – 12 mai şi a fost organizată pentru prima dată în mediul rural, în comuna Rodna din Ţara Năsăudului.
Conferinţa a fost precedată de o slujbă de Te-Deum oficiată în Biserica Ortodoxă din Rodna cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” de către Înaltpreasfinţitul Andrei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Deschiderea oficială a lucrărilor conferinţei a avut loc în sala Căminului Cultural din Rodna unde, în calitate de organizator, doamna prof. Vali Ganea, director al Şcolii Gimnaziale „Florian Porcius” din Rodna, a oferit cuvântul Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei. În alocuţiunea sa, Mitropolitul Clujului a subliniat legătura dintre cuvânt şi fapta creştină, dar şi dintre cuvântul scris şi cel vorbit, cu trimitere directă la textul Sfintei Scripturi din Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel: „credinţa este din auzire, iar auzirea, prin cuvântul lui Hristos” (Rom. 10,17).
În continuare, a urmat cuvântul invitaţilor, după care au avut loc conferinţele în plen, susţinute de către prof. univ. dr. acad. Gheorghe Chivu – Scrisul religios şi unitatea limbii române, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă – Înţelepciune şi Unire/Unitate acţională în Sfânta Scriptură şi în istoria naţională a românilor şi pr. prof. univ. dr. Constantin Necula – Principii ale pedagogiei comunicării religioase astăzi.
Dezbaterile conferinţei continuă mâine cu lucrări împărţite pe trei secţiuni: Retorica textului/discursului religios, Traducerea textului sacru şi Literatura şi sacrul.